Waanzinnige Lunch in de Centrale Bibliotheek

Society, Work adventures Reacties uitgeschakeld voor Waanzinnige Lunch in de Centrale Bibliotheek , , , , ,
Maître Paul van Waarden en zijn sous-chef hebben een onderonsje tijdens de Waanzinnige Lunch ter ere van de boekenweek 2015 in de openbare bibliotheek in Den Haag.

Maître Paul van Waarden en zijn Souschef tijdens de Waanzinnige Lunch ©Mylène Siegers

Society is een regelmatig terugkerende rubriek van schrijfster Vera de Jonckheere en mij in de krant
Den Haag Centraal.

 

Waanzinnig geslaagde Literaire Lunch in de Centrale Bibliotheek

Zelfs het tot lui op de bank hangen geneigde deel van de Haagse bevolking had afgelopen zondag redenen te over om in de benen te komen. Allereerst voor 8 maart Internationale Vrouwendag. Ruim vierenveertigduizend renners (m/v) probeerden langs het zonovergoten parcours dat onze lentestad bood het vrouwenquotum en het glazen plafond tot ongekende hoogten te bewegen. Luide aanmoedigingen uit zowel mannen- als vrouwenkelen verschaften ons het vertrouwen dat het toch nog allemaal goed zal komen. Naast sportieve waren er vanzelfsprekend in de zojuist met het thema ‘Waanzin’ van start gegane Boekenweek ook vele literaire evenementen. Omdat naast literaire ook culinaire impulsen onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op het Den Haag Centraal team, namen wij vastberaden de afslag naar de Centrale Bibliotheek aan het Spui.

Vrouwenquotum
Hier vond de Waanzinnige Lunch plaats: een niet eerder vertoond culinair-literair evenement voor een gretig lezers- en eterspubliek. Een mooie samenwerking tussen maître Paul van Waarden, Hof Catering en de bibliotheek. De vijf schrijvers: Bart Chabot, Ronald Giphart, Roel Janssen, Yvonne Keuls en Tomas Ross schoven na iedere gang van de rijkelijk van wijn voorziene vijfgangenlunch aan een andere tafel aan. Iedere schrijver kreeg per gang tien verse lezers voor de kiezen. Dankzij royale scheuten wijn schotelden deze de argeloze auteurs steeds vrijmoediger vragen voor. Het vrouwenquotum bleek door de CPC’ers buiten overigens al aardig aan diggelen gelopen want op de ruim vijftig vrouwen telden wij slechts een handjevol mannen. Dit emancipatoire succes weerspiegelde zich niet in de auteurs – wellicht een leeftijd-dingetje: Ronald Giphart als enige pas eind dit jaar vijftigplus – maar Yvonne Keuls hield zich als een koningin staande te midden van de mannelijke schrijfdominantie.

Goud
Veroordeeld tot een en dezelfde tafel – wij wilden natuurlijk iedere schrijver van nabij aan de dis bewonderen – troffen wij Roel Janssen tijdens de Pommes Tsarine van Charlotte-aardappel-haringkuit en oester met Bloody Mary schuim. Zijn Fout Goud over de verbijsterende goudroof uit Nederland door de nazi’s in 40-45 combineerde wonderwel met de edele gerechten. De spijsvertering werd echter danig op de proef gesteld toen bleek dat de Belgen al hun geroofde goud uit Zwitserland hebben teruggekregen, terwijl Nederland ruim twee miljard goud die ons rechtens toekomen op de Matterhorn laat weg vriezen. De Charlotte van gerookte vis en gevulde boerenkool bavarois met gebakken kwartelei en tuilen van zwarte peper lieten wij ons smaken terwijl Yvonne Keuls verhaalde van haar eenzame strijd tegen seksueel misbruik van jonge jongens door een Haagse kinderrechter in de jaren tachtig. Haar Rapport Tommie beleeft – geheel geactualiseerd – zijn 30e druk. Auteur Tomas Ross ging vergezeld van een bloemkool crème soep met beurre noisette en gedroogd spek. Voor zijn factionroman De vrienden van Pinocchio – eveneens over het misbruik van jongetjes, wederom in justitiële kringen – baseerde hij zich op de affaire Demmink.

Literairlustig
Ronald Giphart trof tijdens de kwartel, gevuld met duxelle, op aardperenpuree, vadouvanjus en truffelaardappelchips een uitbundige tafel. De dames lustten hem wel rauw na zijn introductie van Harem: “Ik wilde per se een boek schrijven over een man met meer vrouwen.” In dezelfde adem betoogde hij dat de roman louter bevolkt was met áárdige mensen. Hij kwam er zonder kleerscheuren vanaf door het gesprek behendig in de richting van zijn feministische moeder, Kamerlid Wijnie Jabaaij (1939-1995), te manoeuvreren. “Zij was de eerste die ooit hardop ‘kut’ zei in het parlement.” Gesprekken kunnen raar lopen: Giphart moest plaats maken voor vriend en collega Chabot midden in een verhitte discussie over lust in het bejaardenhuis. Bart Chabot vertelde bij de saté van gefrituurde griesmeel pudding met compote van steranijsabrikozen over het uniek literaire fenomeen dat hij aan het schrijfuniversum toevoegt. Een uitgebreide versie van zijn anderhalf jaar geleden verschenen debuutroman Triggerhappy ligt begin mei in de winkel. “Háágser, met meer reliëf.”

Buiten kwam de stad tot rust, in de Centrale Bibliotheek bleef het nog lang literairlustig.

 

Vera de Jonckheere