Paagman aan de Lange Poten

Society, Work adventures Reacties uitgeschakeld voor Paagman aan de Lange Poten
Feestelijke opening van het nieuwe filiaal van boekhandel Paagman aan de Lange Poten in Den Haag.

‘Aupa en auma plùis innut Haags’: mooi vanuit iedere hoek. Foto ©Mylène Siegers

Feestelijke opening van het nieuwe filiaal van boekhandel Paagman aan de Lange Poten in Den Haag.

Nergens meer plek… Foto ©Mylène Siegers

Society is een regelmatig terugkerende rubriek van schrijfster Vera de Jonckheere en mij in de krant
Den Haag Centraal.

 

Den Haag loopt uit voor feestelijke opening Paagman aan de Lange Poten

Paagman Den Haag mag de meest actieve boekenwinkel van Nederland worden genoemd. Er gaat geen weekend voorbij zonder lezing of literair-muzikaal evenement aan hetzij de Fred, hetzij in het centrum waar Fabian en Nadine Paagman (hierna: De Paagmannen) vorig jaar april neerstreken. Paagman de Tweede zag ook nog kans binnen een jaar van het Spui naar de Lange Poten 41 te verhuizen.

Reünie

Hoe geliefd Paagman en De Paagmannen zijn, bleek uit de enorme opkomst voor de officiële opening. Het was een feestelijke reünie van Hagenaars die ertoe doen. Alexander Münninghoff, Bert Jansma, de Zuiderwijken, Robert Jan Rueb en vele anderen. Er werd gekust, geklonken, gelachen en vol bewondering rondgekeken. Het pand (1919) met zijn rijke historie heeft in ongelooflijk korte tijd een metamorfose van jewelste ondergaan. Waar ooit achtereenvolgens de bioscopen Centraal (1919), Savoy (1934), tweede Cineac (1936) en uiteindelijk Rex (1937-1977) gehuisvest waren, staat nu een smaakvol ingerichte, ongekend ruime AAA-boekenwinkel.

Buitenschoolse opvang

Op de feestelijke tonen van Haagse drumvirtuoos Cesar Zuiderwijk baande burgemeester Jozias van Aartsen zich voor de opening een weg door de propvolle winkel. Fred Zuiderwijk ging hem snedig als altijd voor: “Op deze plek bevond zich de eerste buitenschoolse opvang. Bioscoop Rex, met riante openingstijden. Mijn schoolplichtige neef Cesar kon er vanaf ’s ochtends half tien al terecht.” Burgemeester Van Aartsen had gelukkig de haperende microfoon nauwelijks nodig om zijn trots en bewondering luid uit te dragen: “Heel Nederland kent Paagman.” Hij roemde visionair oprichter grootvader Gerard Paagman die vanaf 1951 al het innovatieve pad baande voor zijn kleinzoon en –dochter. “In de jaren vijftig organiseerde hij al lezingen en muzikale optredens. Dr. L. van Egeraat voerde in Paagman zijn reisverhalen ten tonele, ondersteund door dia’s van toen nog onbekende werelden. En Paagman blijft zijn tijd vóór.” Boekenketens in de grote steden van de Verenigde Staten kunnen een voorbeeld nemen aan de wijze waarop De Paagmannen het boek promoten.

Aupa en auma plùis

Fred Zuiderwijk leidde vervolgens het langverwachte ‘Haagse Conchita Wurst-moment’ in. De burgemeester reikte het eerste exemplaar Aupa en auma plùis innut Haags uit aan Cesar Zuiderwijk. Even maakte weemoed zich meester van de aanwezigen – iedereen mist Marnix Rueb – maar gelukkig was broer Robert Jan aanwezig om het fraaie werkje te signeren. Op de feestelijke tonen en geestige teksten van de zeer literair gelieerde De Règâhs – lievelingsband van onder meer Mensje van Keulen – werd het borrelen en bijpraten feestelijk voortgezet. Van Thérèse Flemminks, columnist van De Posthoorn, kregen wij enkele nuttige detox-tips. Een overvloedige consumptie van suiker, gluten, koemelk en prefab rotzooi uit de supermarkt leidt tot welvaartskwalen obesitas, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Geïnspireerd door De Paagmannen en Thérèse stapten wij naar buiten. Meer lezen, minder eten!

 

Vera de Jonckheere