‘Om nooit te vergeten…’ Tank Man

Work adventures Reacties uitgeschakeld voor ‘Om nooit te vergeten…’ Tank Man , , , , , ,
Het kunstwerk 'Tank Man' van Fernando Sánchez Castillo in het paviljoen van Arend Groosman. Tot 15 januari 2016 te zien in het Atrium van het stadhuis in Den Haag als onderdeel van de tentoonstelling 'Om nooit te vergeten...' door Stroom Den Haag.

©foto Mylène Siegers

Het kunstwerk 'Tank Man' van Fernando Sánchez Castillo in het paviljoen van Arend Groosman. Tot 15 januari 2016  te zien in het Atrium van het stadhuis in Den Haag als onderdeel van de tentoonstelling 'Om nooit te vergeten...' door Stroom Den Haag.

De marmeren Tank Man ©foto Mylène Siegers

Het kunstwerk Tank Man van Fernando Sánchez Castillo

©foto Mylène Siegers

Kunstwerk 'Tank Man' van Fernando Sánchez Castillo in het paviljoen van Arend Groosman

Het kunstwerk Tank Man van Fernando Sánchez Castillo in het paviljoen van Arend Groosman ©foto Mylène Siegers

 

Tot en met 15 januari 2016 in het Atrium van het Haagse Stadhuis.

“Ook te zien is Tank Man van Fernando Sánchez Castillo. Het werk is gebaseerd ophet iconische beeld van de student die bij het Tiananmen-plein in China in 1989 een tank tot stilstand dwong. Van dat revolutionaire moment heeft de Spaanse kunstenaar een monument gemaakt. Het monument kent verschillende gedaanten; een veld van 5000 jadegroene mannetjes op speelgoedformaat, een levensgroot marmeren beeld én de Tank Man Prize.

Fernando Sánchez Castillo biedt iedereen graag een Tank Man uit zijn installatie Made in China aan. In ruil daarvoor vraagt hij bezoekers een uitspraak te doen over democratie en mensenrechten.
Van de plek waar u uw privé-monument neerzet, kunt u ons een foto toesturen – info@stroom.nl – of zelf verspreiden via uw social media met #TankMan
Dit project maakt ook deel uit van Attempts To Read The World (Differently)

Tekst: Stroom Den Haag

 

Mooi verhaal bij dit kunstwerk is dat het marmeren beeld (dat speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is) tijdens het verschepen zoek was geraakt. Jawel… dat kan! Om het verhaal nog mooier te maken… in aller ijl werd het wassen beeld bij een Scandinavisch bedrijf gehuurd om het kunstwerk niet in het spreekwoordelijke water te laten vallen.

Van dit beeld arriveerde eerst alleen de onderste helft… (ziet u het lichtelijk macabere beeld voor zich?) en gelukkig de volgende dag ook de torso met hoofd! Ik vind het een geweldig verhaal en eind goed al goed, want het marmeren beeld werd gevonden en arriveerde alsnog.

Hoe zo’n ongemakkelijke en wonderlijke situatie onbedoeld tot iets moois kan leiden vind ik ook fantastisch. Het wassen beeld zorgde voor heel veel reacties en dialoog met de dienstdoende medewerker van Stroom. “Is hij echt?!!” Ik zag mensen met open mond turen, kijken of hij ademde, elkaar aanstoten, handen voor monden, dichterbij komen omdat ze hun ogen niet geloofden en vragen stellen.

Zo ontstonden er mooie gesprekken over de dappere daad van Tank Man, evenals de opstand van 1989 op het Tiananmen-plein. Voor mij het bewijs dat je nog zoveel kunt bedenken, maar dat het onverwachte altijd mooier is.